JM avstår två tomter efter påtryckningar och därmed räddas gravfält 1. Länsstyrelsen har inte fornminnesförklarat. Så det är gravar, men ändå inte...

JM avstår två tomter efter påtryckningar och därmed räddas gravfält 1. Länsstyrelsen har inte fornminnesförklarat. Så det är gravar, men ändå inte...

Kommentarer
Postat av: Jan Stillström

Våra protester och avspärrningar gav alltså ett litet resultat. JM AB backade från att bygga hus på de undersökta gravarna i Gravfält 1 och kommunen köpte snällt tillbaka tomterna för 1,5 miljoner kronor. Vi får därmed tillfälle att färdigundersöka ytterligare fem troliga gravar. Intresserade kan anmäla sig som grävvolontärer eller skänka ett bidrag till våra kostnader för arkeologkonsult, kol 14-analyser och grävmaskin. Ange på talongen: Till Nåntuna fornminnesområde (pg 589147-8).

Länsantikvarien har fortfarande efter två år inte tagit slutgiltig ställning till vår rapport. Inte ens fornlämningarna i gravfältet på bilden har registrerats.
Länsrätten har vägrat att diskutera
kultur-minneslagen och har envist hållit fast vid att endast tillämpa plan- och bygglagen. I den står det ingenting om hur man skall bära sig åt när ett bygglov beslutats på olaga grund. Vi hoppas att kammarrätten i Stockholm skall se mer sunt på den problemet och ogiltigförklara bygglovet till JM AB.

Bloggredaktören skrev att gravfält 1 är räddat. Ja, om det vore så väl. Kommunen har planer på att sälja småhustomter i andra ändan av gravfältet. Det skulle vara ett indirekt brott mot kulturminnes-lagen alternativt bedrägeri gentemot tomtköparna. Vi varnar villabyggarna: Köp inte grisen i säcken! De här tomterna ligger på fornlämningar som ingen antikvarisk myndighet har bedömt. Bli inte lagbrytare, då kan straffa sig.

På bilden från september syns JM:s röda grävmaskin. De hus som uppförs på platsen nu i vår ligger alldeles för nära de båda gravbackarna (Se kulturminneslagen och vad man inte får göra på och intill fornlämningar). Vi kräver att husen tas bort och att området mellan de båda gravfälten 1 och 2 i sin helhet får bli parkmark. Om bygglovet underkänns i kammarrätten får JM skylla sig självt. Man tog en risk och måste vara beredda att återställa marken i ursprungligt skick. Att i det läget prata om att man byggde i god tro, håller inte. JM AB har informerats.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback