Till hälften söndergrävd stensättning, gravfält 2

Till hälften söndergrävd stensättning, gravfält 2

Kommentarer
Postat av: Per

Är det inte ett lagbrott att gräva sönder en fornlämning ?
Vem övervakar att det inte sker igen ?
Det grävs överallt så risken måste vara stor.
Varför har man inte undersökt fornlämningar innan man börjar bygga ?
Är det snålheten som nu förstör våra kulturskatter ?
För de pengar JM vill ha för sina hus så borde de ha råd att undersöka marken innan.

2007-09-11 @ 09:24:28
Postat av: Jan Stillström

Ursäkta att Du inte fått något svar förrän nu!
Jo, det är ett lagbrott, ett brott mot kulturminneslagen att gräva sönder fornlämningar. Det är däremot inget brott mot plan- och bygglagen, så snart detaljplanen vunnit laga kraft och bygglov beviljats. Det är ett brott mot kulturminneslagen även om forn-lämningen inte har registrerats av myndigheterna.
I det här fallet rörde det sig dessutom eventuellt om en tidigare okänd gravhög enligt bedömning från den expertis vi rådfrågat.
Enligt lagen har alla ett ansvar för våra kulturminnen. Maskinisten skulle alltså ha slagit larm när han körde igenom ett stenröse. Det gjorde han inte, bara det är ett lagbrott. Upplandsmuseet som troligen fått betalt av JM för att övervaka schaktningarna var heller inte på plats när det hände, trots att man visste att man skulle gräva i kanten av ett gravfält.

Att det inte får ske igen, kan vi alla hjälpas åt med, även Du Per, som verkar bry dig om Nåntunas öde.

Faktiskt sker förstörelsen hela tiden. Kommunen och JM bryter varje dag mot kulturminneslagen i Nåntuna eftersom man fort-sätter förstöra eller täcka över de fornlämningar vi påvisat med magnetometri och punktutgrävningar. På norra gärdet har man lagt ut ca 1 m fyllnadsmassor över nedre delen av gärdet, där det verkar ligga flera förhistoriska eldplatser och brunnar. Ett förhistoriskt långhus på en terrass, torde nu vara till hälften bortgrävt. Att gräva bort eller täcka över fornlämningar är brottsligt, ja t o m att anlägga hus för nära. Så sker nu
alldeles intill gravfält 1.

Det värsta är att kommunledningen verkar helt okänslig för miljörörelsens och våra argument. Man har informerats av oss från först stund men det hjälper inte. Man tänker tydligen avyttra tomter till fribyggare och släppa fram Uppsalahem på resterande mark i Västra Nåntuna och även fortsätta bygga i hela Åriket. Även Sävja gård ner mot Kuggebro skall tydligen exploateras utan några professionella arkeologiska förundersökningar. I Nåntuna rörde det sig om 11 ha åkerjord, på Sävja gård är det 52 ha .

Kommunen tar stora risker. Tänk om man lovar ge bygglov, som sedan måste tas tillbaka. Vilka miljonprocesser kan det inte bli!

Vad kan vi göra? Skall vi behöva vänta ända till 2010 för att kunna rösta fram miljövänner inom våra politiska partier. Kan vi inte få ett nyval redan i år? Kommunledningen verkar sakna politisk kompass och inte ha kontakt med folkviljan.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback